Sýry na farmě a v moštárně - ochutnávka sýra, medu a cideru v autentických tradičních farmách v úchvatné provincii Navarra... "nádherný útok na vaše chuťové buňky"

Dostupné termíny :

Mám chuť jet

O zájezdu

Ochutnávka sýra, medu a cideru v autentických tradičních farmách v úchvatné provincii Navarra... "nádherný útok na vaše chuťové buňky"

Začátek cesty: San Sebastian

Tour Datum: Na vyžádání je k dispozici po celý rok

Doba trvání: 3 dny / 2 noci

Vzdálenosti (jedna cesta):   48 km  (40min)

Vrcholným zážitkem tohoto kulinárního výletu je ochutnávka proslulého sýra Idiazábal (s označením pravosti původu) a známém také jako baskický sýr a dále návštěva výrobny cideru, proslulého alkoholického jablečného nápoje. Vyrábí se výhradně v tradičních Caseríos (usedlostech) a uchovává v obrovských sudech kupelas.

Již více než sto let baskičtí pastýři z hor v okolí obce Idiazábal vyrábějí jeden nejjemnějších a nejcharakterističtějších sýrů regionu. I dnes během jara a léta pastýři přebývají v malých tradičních horských chatách známých jako txabolas, a pasou svá stáda plemene latxa na tamních nádherných šťavnatých loukách.

Navštívíme soukromou sýrovou farmu, ukrytou v údolí mimo dosah většiny turistů v úchvatné severní oblasti Španělska. Produkce rodinného podniku, od nepaměti známého výrobou ovčího sýra Idiazábal, chráneného dnes známkou původnu, je založena na tisícihlavém stádu ovcí plemene latxa.

Je to exkluzivní příležitost uvidět tradiční způsob výroby této pochoutky, kterou samozřejmě také ochutnáte. Sýr ve tvaru bubnu má hladkou, jedlou oranžovou kůrku, která se vyvíjí přirozeně. Díky ní si uchovává jemnou vůni a bohatou máslovou chuť. Struktura sýru Idiazábal je sušší, ale ne drobivá.

Ještě v dnešní době je v Baskicku zvykem, že lidé chodí v hojném počtu do moštáren pít cider přímo ze sudů kupelas. Chceme, abyste si s námi užili tento zajímavý rituál zvaný Txotx, kde se naučíte vychutnávat si cider a vnímat jeho povahu, txinparta, jeho barvu, vůni a chuť.

Je totiž nesmírně krásná a zvláštní: majitel moštárny zvolí barel a zvoláním txotx pozve všechny k ochutnávce. V každém sudu najdete jiný, jedinečný cider: navinulejší, sladší, s nádechem hořkosti... Vše si vychutnáte u velkých prostřených stolů, plných baskických specialit, které samozřejmě zapíjíte ciderem.

Podobné zájezdy

restaurant2.jpg, 18kB

Kulinární Španělsko – objevte španělskou kuchyni, andaluskou, baskickou a katalánskou, od michelinských restaurací po tradiční taverny, vinné sklepy a autentické hostince

restaurant2.jpg, 18kB

Cesta za chutí severního Španělska - ráj gurmánů, kuchyně Baskicka, Kantábrie a Navarry jsou považovány za nejlepší na světě, slavné víno Txacolí, San Sebastian - kolébka nouvelle cuisine a mnohem víc

Za jídlem

Gurmánské zážitky

Gurmánský zážitek – už, když vyslovíte toto slovo, sbíhají se vám sliny. Co si pod ním představíte právě vy? Správný gastronomický zážitek se netýká jen jídla, důležitá ...

Stále je co objevovat - Jižní Morava

Cestovní kancelář Culinaria Travel (www.culinariatravel.cz) zařadila do svého programu  kromě cest za poznáním gastronomie a vín celého světa také dvoudenní a třídenní programy na ...

Naši partneři