Salamanca – Iberská šunka a vína oblasti Ribera del Duero

Dostupné termíny :

Mám chuť jet

O zájezdu

Počátek cesty: Madrid

Termín: na vyžádání po celý rok (mimo neděli)

Počet dní: 2dny/1noc

Vzdálenost (jedna cesta) 201 km  (2hod)

Tato fascinující kulinářská cesta vás zavede do Salamanky, jednoho z nejdůležitějších regionů, kde se vyrábí proslulá Iberská šunka. Jamón Serrano, jak se nazývá, je jednou ze základních surovin španělské gastronomie a světově uznávanou specialitou mezi lahůdkami nejen pro svou vysokou kvalitu, ale i pro svou nezaměnitelnou chuť, texturu a vůni.

Tamní šunce byla zvláštním výborem udělena ochranná známka pravosti původu, Denominación de Origen (DO). Ta zaručuje nejen původ výrobku, ale i výrobní metodu, místní charakter a jedinečnost. Region získal toto označení jak pro Iberskou šunku, tak pro vína z oblasti Ribera del Duero.

Při této cestě budete mít jedinečnou příležitost navštívit tradiční rodinnou firmu, kde se vyrábějí šunky a další produkty z vepřového masa. Dozvíte se, že Serrano znamená ze „sierry“, čili z hor, neboť chladný a suchý horský vzduch vytváří perfektní podmínky pro proces zrání. Navštívíte sušící přístřešky „Secaderos“ a ochutnáte mnoho různých lahodných uzenin a šunek, které jsou jedněmi z nejznámějších v tomto kraji.

Navštívíte také krásnou haciendu, historickou usedlost, která byla založena již v roce 1328 a byla přeměněna v hotel s vlastní vinicí a sklepy. Zde ochutnáte slavná vína oblasti Ribera del Duero a dozvíme se zajímavosti o jejich výrobě.

Salamanca byla vyhlášena UNESCEM „Patrimonio de la Humanidad“, neboli světovým kulturním dědictvím, a je známa jako „zlaté město“ pro zlatavý nádech svých staveb ze žlutého pískovce. Hlavní náměstí Plaza Mayor je jedním z nejkrásnějších barokních náměstí ve Španělsku. Úzké uličky jsou plné života a historie vy se snadno zamilujete do tohoto města a jeho kamenné krásy. Najdete zde slavnou starobylou univerzitu, jednu z nejkrásnějších románských katedrál v Evropě, paláce a kláštery. A také typickou kuchyni, plnou tradičních vůní a chutí této části země. Gastronomie tohoto regionu se těší obzvláštnímu uznání v celém Španělsku. Seznámíte se s řadou specialit a různými druhy tapas, které jsou populární v barech kolem hlavního náměstí. O doprovod se postará La Tuna s místními melodiemi, hranými na španělské kytary.

La Tuna je spojena s univerzitou, která zachovává kulturu a zvyky španělských studentů 13. století, kteří nemohli zaplatit svá studia a tak hráli a zpívali od hospody k hospodě, aby si obstarali nějaké peníze na talíř polévky. Je to velice půvabný zvyk a zážitek.

Podobné zájezdy

restaurant2.jpg, 18kB

Kulinární Španělsko – objevte španělskou kuchyni, andaluskou, baskickou a katalánskou, od michelinských restaurací po tradiční taverny, vinné sklepy a autentické hostince

restaurant2.jpg, 18kB

Cesta za chutí severního Španělska - ráj gurmánů, kuchyně Baskicka, Kantábrie a Navarry jsou považovány za nejlepší na světě, slavné víno Txacolí, San Sebastian - kolébka nouvelle cuisine a mnohem víc

Za jídlem

Gurmánské zážitky

Gurmánský zážitek – už, když vyslovíte toto slovo, sbíhají se vám sliny. Co si pod ním představíte právě vy? Správný gastronomický zážitek se netýká jen jídla, důležitá ...

Stále je co objevovat - Jižní Morava

Cestovní kancelář Culinaria Travel (www.culinariatravel.cz) zařadila do svého programu  kromě cest za poznáním gastronomie a vín celého světa také dvoudenní a třídenní programy na ...

Naši partneři