Cesta za chutí Menorky - Mahónský sýr, gin a majonéza mají svůj původ na tomto krásném ostrově s jeho nedotčenou přírodou a středověkými městy. Ubytování ve středověké vile

Dostupné termíny :

Mám chuť jet

O zájezdu

Začátek cesty: Mahón, Menorka

Navštívená místa: Mahón, Ciutadella, Fornells, Biniveca, Es Mercadal, San Lluis, a další

Při této báječné cestě objevíte Menorku, ostrov plný překvapení. Strategická poloha ostrova byla důvodem pro jeho ovládnutí Kartaginci, Římany, Byzantinci a Maury. Nakonec přišli Britové, kteří ostrovu vládli 200 let. Tato různorodost kulturních vlivů se odráží i v pestrosti gastronomie, jak tradiční, tak moderní a kreativní, kterou je možno vyzkoušet v řadě výtečných restaurací, kde můžete ochutnat výjimečné místní speciality.

Během této cesty navštívíte výrobnu sýra na farmě, kde se vyrábí tradičním způsobem Mahónský sýr, nesoucí značku pravosti původu a který se zde vyrábí již od starověku. Dále vás očekává palírna Majorského ginu (nápoj ochucený jalovčinkami), vyráběný dle tradičního anglického receptu, a ochutnáte i světově proslulá španělská vína.

Také majonéza, nejznámější omáčka na světě se jmenuje po hlavním města Menorky – Mahónu. Traduje se, že během dlouhého obléhání města vévodou Richelieu, který se zde vylodil v roce 1756 a který byl zvyklý na opulentní hostiny ve Vesailles, musel jeho kuchař uspokojit mlsný jazyk svého pána. Chtěl připravit zajímavou omáčku, ale na ostrově měl k dispozici jen vejce a olivový olej. Šlehal a šlehal až vznikla omáčka, která se začala nazývat „la sauce mahonnaise“. A tak po návratu na dvůr Ludvíka XV. se tento recept s velkým úspěchem uplatnil a stal se světoznámým.

Navštívíte také divokou, skalnatou a vpravdě nedotčenou přírodu na severním pobřeží, zelené pastviny vnitrozemí a vápencové útvary na jihu. Budete nadšeni tímto krásným ostrovem, který oplývá téměř stovkou dlouhých pláží s bílým pískem a malebnými skalisky porostlými borovicemi a omývanými třpytícím se, křišťálově čistým mořem. Políčka jsou oddělená kamennými zídkami a uvidíte i tajemné „tailots“ – pohřební mohyly staré 3000 let, bílé tradiční farmy „Ilocs“ v kontrastu se zelenou krajinou a azurovým mořem.

Navštívíte hlavní město Mahón, jehož přístav je druhým největším přírodním přístavem na světě, historické město Ciutadella na západním pobřeží s kavárničkami na nábřeží, úzkými uličkami a katedrálou ze 14. století. Dále malebnou rybářskou vesnici Biniveca a Fornells na severním pobřeží známou svými mořskými plody. Další výlet nás zavede na nejvyšší bod - horu Toro, ze které je nádherný výhled na ostrov … a mnohem více.

Budete ubytováni v elegantní, exkluzivní vile ze 14. století umístěné v jedné z nejkrásnějších přírodních rezervací, v oáze klidu s nedalekými překrásnými plážemi a rozsáhlými pozemky. Zde se můžete vydat na příjemné procházky, pozorovat západ slunce, navštívit místní jeskyni nebo si udělat piknik, který vám připravíme, projet se na kole ke španělskému opevnění na pobřeží nebo si jen dát drink v baru „U básníka“, či si v klidu číst knihu rušeni jen zpěvem ptactva. Prioritou této oázy s příjemnou rodinnou atmosférou a pohodlím je úplná spokojenost hostů.

Podobné zájezdy

restaurant2.jpg, 18kB

Kulinární Španělsko – objevte španělskou kuchyni, andaluskou, baskickou a katalánskou, od michelinských restaurací po tradiční taverny, vinné sklepy a autentické hostince

restaurant2.jpg, 18kB

Cesta za chutí severního Španělska - ráj gurmánů, kuchyně Baskicka, Kantábrie a Navarry jsou považovány za nejlepší na světě, slavné víno Txacolí, San Sebastian - kolébka nouvelle cuisine a mnohem víc

Za jídlem

Gurmánské zážitky

Gurmánský zážitek – už, když vyslovíte toto slovo, sbíhají se vám sliny. Co si pod ním představíte právě vy? Správný gastronomický zážitek se netýká jen jídla, důležitá ...

Stále je co objevovat - Jižní Morava

Cestovní kancelář Culinaria Travel (www.culinariatravel.cz) zařadila do svého programu  kromě cest za poznáním gastronomie a vín celého světa také dvoudenní a třídenní programy na ...

Naši partneři