Řecko kulinární - země Platóna a Aristotela, ale také vína, ouza, olivového oleje a specialit řecké kuchyně, které s námi objevíte.

Dostupné termíny :

Mám chuť jet

O zájezdu

Každý, kdo se chystá objevovat Řecko, bude nepochybně nadšen tím, co zde najde.

V zemi, kde se zrodil Homér, Sofokles a Plato a která je plná archeologických a architektonických skvostů, se spojuje kulturní bohatství s uvolněným stylem střemořského způsobu života a s vášní pro dobré jídlo.

Již staří Řekové používali při přípravě pokrmů známé i nově objevené ingredience, zkoušeli různé způsoby vaření a kombinace surovin. Typická byla „jídla z jednoho hrnce“ a také smažené pokrmy, kde figurovalo i ovoce, ořechy a zelenina. Spojením tohoto starodávného umění a vytříbené techniky vznikla jedna z nejzdravějších kuchyní v Evropě, která je dodnes – a dokonce ve stále větší míře –  vzorem moderního, zdravého a zároveň mimořádně chutného způsobu stravování.

Nicméně jen velmi málo lidí zná pravou řeckou kuchyni. Je to z velké části proto, že řecké restaurace v zahraničí nabízejí na menu jen malý a neustále se opakující výběr, a málokdy se odváží nabídnout něco jiného než gyros, suvlaki a tzatziki, často v podřadném provedení. Zcela stranou a zapomenuty zůstávají původní domácí, rodinné a krajové speciality, které se nicméně ve své domovské zemi běžně připravují a na které jsou Řekové velice hrdí.

Přes silný vliv cizích kultur, které ovlivňovaly Řecko přes celý středověk, si země zachovala své kulinářské dědictví a propojila je s novými, exotickými vlivy. Dnes nikdo neřeší, které elementy jsou původně turecké, židovské, italské nebo řecké. Nové kombinace se stále tvoří a posouvají tím tuto v podstatě mnohakulturní středomořskou kuchyni stále dál. Řecká kuchyně vám ihned evokuje teplé letní večery, jemný šumot moře, svůdnou vůni jasmínu – dojmy, které v kombinaci s aroma rozpáleného olivového oleje navodí v taverně přídech exotiky. Naším cílem je vzbudit zájem a podpořit chuť dozvědět se více o této báječné gastronomii a také rozšířit poznání z běžných „turistických“ položek řeckého jídelníčku o tradiční pokrmy a suroviny, které v Řecku dosahují jedinečné kvality a také chuti a které prosluly i v celosvětovém měřítku.

Naše putování nás zavede přes Korintskou šíji na poloostrov Peloponés, kde zrají vinné hrozny, olivy a fíky a kde se vyrábí dle dávných receptur také kozí sýr. Navštívíme typické restaurace v Athénách i mimo ně a poznáme proslulou vinařskou oblast Attika. Krom vína se seznámíme s výrobou proslulých alkoholických nápojů retsina, tsipuro a ouzo.

Prozkoumáme athénskou tržnici, místní trhy a obchůdky se specialitami. Čeká nás i škola vaření v rodinném podniku i v slavném lahůdkářství. Podrobnější itinerář kulinární cesty Řeckem následuje.

Podobné zájezdy

restaurant2.jpg, 18kB

Řecko kulinární - země Platóna a Aristotela, ale také vína, ouza, olivového oleje a specialit řecké kuchyně, které s námi objevíte.

Za jídlem

Gurmánské zážitky

Gurmánský zážitek – už, když vyslovíte toto slovo, sbíhají se vám sliny. Co si pod ním představíte právě vy? Správný gastronomický zážitek se netýká jen jídla, důležitá ...

Stále je co objevovat - Jižní Morava

Cestovní kancelář Culinaria Travel (www.culinariatravel.cz) zařadila do svého programu  kromě cest za poznáním gastronomie a vín celého světa také dvoudenní a třídenní programy na ...

Naši partneři